Солодкі помідори на зиму – рецепт з маминого зошита

Солодкі помідори на зиму - рецепт приготування Кулінарія

Ніжні, приємні на смак мариновані помідори! Існує багато цікавих рецептів заготовок на зиму з помідорів. Мариновані солодкі помідори смачна закуска з незвичайним ароматом і присмаком, які томатам надають такі спеції як гвоздика, кориця і часник.

Склад рецепта (на 20 порц.):

  • Помідори – 3 кг
  • Вода – 1.5 л
  • Цукор – 4 стол.л.
  • Сіль – 1 стол.л.
  • Мелена кориця – 0.5 чайн.л.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Столовий оцет – 1.5 стол.л.
  • Часник – 4 шт.
  • Кріп – 5 гр
  • Листя смородини – 5 гр
  • Листя вишні – 5 гр
  • Перець горошком – 4 шт.

Приготуємо інгредієнти за списком. Помідори для такої заготовки краще використовувати не великого розміру, щоб вони вмістилися цілими в банку, і стиглі, але щільні, щоб при заливці кип’ятком вони не лопнули. Помідори ретельно миємо під проточною водою, відкидаємо їх на друшляк, щоб вода стекла.

Банки миємо содовим розчином і стерилізуємо одним із зручних методів: на водяній бані, в мікрохвильовій печі або в духовці. Кришки миємо і кип’ятимо або стерилізуємо разом з банками в духовці. При стерилізації банок в духовці, їх ставимо на решітку обов’язково вологими шийкою вниз.

Зелень: гілочку кропу, кілька листочків чорної смородини і вишні, за бажанням можна додати ще які-небудь спеції, ретельно миємо й просушують паперовими рушниками. Зубчики часнику очищаємо від плівочки, кладемо їх в стерильні банки, туди ж відправляємо зелень.

Зверху щільно укладаємо помідори, вони повинні лежати щільно в банку. Але не повинні здавлювати один одного, щоб при заливці шкірка у помідорів не лопнула. У чайнику кип’ятимо воду, кип’ятком заливаємо помідори в банках. Вливати воду потрібно в центр тонкою цівкою, щоб стінки банки не дали тріщини. Банки накриваємо зверху кришками, залишаємо помідори в кип’ятку на 15 хвилин.

Готуємо маринад для помідорів. Воду з банок з помідорами переливаємо в каструлю. Додаємо цукор і сіль, гвоздику, перець горошком, корицю, лавровий лист. Доводимо маринад до кипіння, помішуючи ложкою. Вливаємо столовий оцет, даємо маринаду закипіти і вимикаємо вогонь.

Заливаємо киплячим маринадом помідори в банках. Відразу закатуємо банки з помідорами кришками і перевертаємо догори дном, укутуємо банки теплою ковдрою і залишаємо на ніч до повного охолодження. Додатковою стерилізації така заготовка не вимагає, через вміст столового оцту в маринаді помідори не зіпсуються тривалий час. Потім заготовку прибираємо на зберігання в прохолодне місце: в холодильник, холодну комору або льох. Смачного!

Rate article
Залишити відповідь