Багато господинь не наважуються готувати слоїсті дріжджові булочки, так як думають, що процес приготування листкового тіста дуже довгий і трудомісткий. Насправді, зробити смачні слоїсті булочки дуже просто. Хочемо поділитися рецептом Турецької Ачми – булочок, які вийдуть у кожного.
Тісто
- вода тепла – 100 мл;
- дріжджі сухі – 8 гр;
- яйце – 1 шт;
- яєчний білок – 1 шт;
- сіль – 5 гр;
- цукор – 30 гр;
- соняшникова олія – 50 мл;
- молоко – 150 мл;
- борошно – 500-550 гр.
Прошарок:
- вершкове масло – 60 гр;
- соняшникова олія – 10 мл.
Для змазування:
- яєчний жовток – 1 шт;
- молоко – 0,5 ч. л.
У теплу воду температурою не вище 36 – 40 градусів висипте дріжджі і перемішайте. Залиште дріжджі у воді на 10-15 хвилин.
У мисці змішайте за допомогою вінця 1 яйце, 1 яєчний білок, сіль, цукор і соняшникову олію.
Додайте в миску тепле молоко і дріжджі.
До основних продуктів додайте приблизно половину борошна і добре перемішайте. Решту борошна додавайте поступово, щоб отримати пружне м’яке тісто, яке не липне до рук і столу.
Змастіть глибоку миску соняшниковою олією, перекладіть в неї тісто і поставте в тепле місце приблизно на 40 хвилин.
До розм’якшеного вершкового масла додайте 3-4 ст.л соняшникової олії і добре перемішайте.
Змастіть робочу поверхню олією, викладіть на неї тісто і акуратно розтягніть його в прямокутник розміром приблизно 35 см на 50 см.
Змастіть тісто масляною сумішшю і складіть в три рази.
Змастіть верхню частину масляною сумішшю і складіть тісто ще вдвічі.
Розтягніть отриманий прямокутник руками. Пласт тіста розріжте на 8 смуг.
Кожну смугу злегка розтягніть і скрутіть.
Сформуйте кільце і закріпіть краї.
Викладіть булочки на деко і накрийте плівкою. Залиште булочки на 15-30 хвилин для підняття, а потім змастіть яєчним жовтком.
Випікайте слоїсті булочки в попередньо розігріту до 190-200 градусів духовку 15-20 хвилин.
Гарячі булочки змастіть вершковим маслом, яке використовували для прошарку.
Булочки добре збільшаться в обсязі, стануть дуже м’якими і повітряними. Булочки можна їсти відразу після випікання, а можна залишити на ранок, адже на другий день вони стають ще смачнішими.