Сік з яблук: як зварити його в соковарці на зиму

Кулінарія

Яблучний сік, зварений в домашніх умовах, найкорисніший і найсмачніший. Сік, зварений в соковарці, виходить насиченим і ароматним. Після завершення варіння його не потрібно повторно кип’ятити, можна відразу розлити по стерилізованим баночках і закрутити кришками. Зберігати його можна дуже довго. Але думаю, тривале зберігання йому «не світить», так як випивається він дуже швидко.

Причому корисний він буде не тільки дорослим і літнім людям, а й маленьким діткам, так як в ньому зберігаються всі корисні мікроелементи, вітаміни і він зовсім не містить консервантів.

Увага! Чим довше лежали зібрані яблука, тим менше соку з них виходить!

Трохи про соковарку

Придбала це пристосування два роки тому, хоча хотіла дуже давно.

Сік з яблук: як зварити його в соковарці на зиму

Складається вона з трьох відсіків:

  • Нижній – в ньому кипить вода.
  • Середній – збирається сік. Він має трубочку – відведення для зливу соку.
  • Верхній – має отвори. У нього закладаються ягоди, фрукти, овочі. Під впливом пари сік виділяється з фруктів (ягід, овочів) і стікає в середній відсік.

Що потрібно

  • Яблука – скільки поміститися,
  • Цукор – якщо яблука солодкі, цукру можна зовсім не класти. Якщо кислі, покладіть трохи, орієнтуйтеся на смак, я кладу від половини склянки, якщо кислуваті, до півтора склянок, якщо вони зовсім кислі (сік з незрілих яблук, теж, до речі, дуже смачний вийшов).

Як готую сік з яблук

Яблука мию. Ділю кожне на чотири частини і вирізаю з кожної серцевину, зіпсовані і червиві місця.

Сік з яблук: як зварити його в соковарці на зиму

Серцевину можна не вирізати, але тоді смак буде більш “грубуватим”.

Все складаю в верхній відсік соковарки (той, що з отворами). Яблук можна класти стільки, щоб кришка соковарки щільно закривалася.

Сік з яблук: як зварити його в соковарці на зиму

У нижній відсік наливаю воду, до позначки. Ставлю на плиту.

Зверху ставлю середній ярус. Трубка відведення соку повинна бути добре перекрита!

Зверху ставлю верхній відсік з яблуками.

Розсипаю по поверхні яблук трохи цукру (якщо він потрібен). Закриваю кришкою і ставлю конфорку на найвищу температуру.

Сік з яблук: як зварити його в соковарці на зиму

Коли вода в нижньому відсіку закипить і над яблуками почне підніматися пар, це буде приблизно через хвилин 30, в залежності від плити, температуру зменшуємо до середньої і залишаю варитися на 4 години. Ви побачите, що цукор вже підтанув і яблука пом’якшилися.

Сік з яблук: як зварити його в соковарці на зиму

Увага! Сік, зварений в соковарці, виходить прозорим. Але! Якщо ви любите сік з м’якоттю, приблизно за 30 хвилин до закінчення процесу варіння, відкрийте кришку і ретельно перемішайте яблука, можна ще пом’яти їх ступкою. Тільки обережно, не обпечіться паром!

Чотири години пройшли, яблука сильно зменшилися в об’ємі. Тепер обережно звільняю трубочку від затиску і розливаю сік по стерилізованих банках.

Закручую або закатую кришками.

Перевертаю банки догори дном і залишаю до повного охолодження. Укутувати їх нічим не потрібно, залишаю їх прямо на столі.

Сік з яблук: як зварити його в соковарці на зиму

Все, смачний і дуже корисний сік готовий! З одного повного 10 літрового відра у мене вийшло близько трьох літрів соку. Зазвичай виходить більше, але яблука у мене пролежали кілька днів і стали не такими соковитими.

Оцените статью
Добавить комментарий