Тефтелі – страви з м’ясного фаршу у вигляді кульок, під різними назвами існують в кухнях багатьох народів світу, наприклад вважається однією з основних національних страв Швеції. Крім м’яса, до складу тефтелей можуть входити рис, хліб, панірувальні сухарі, цибулю, різні спеції, а також яйця.
Тефтелі смажать, запікають, готують на пару або тушкують у соусі.
Смачне поєднання щільних тефтелек з яловичини з пікантною часниково-грибною підливою.
Інгредієнти:
- нежирний яловичий фарш – 0,5 кг
- цибуля – 1 шт.
- яйце – 1 шт.
- вода – 100 мл
- сметана – 2 ст. л.
- панірувальні сухарі – 2 ст. л.
- сухий кріп
- підлива:
- гриби – 200 г
- часник – 3 зубчики
- борошно – 2 ст.л.
- вода – 1,5 ст.
- сіль
- олія для смаження
Приготування:
Сметану перемішати з сухарями, водою і змішати з іншими інгредієнтами. Масу ретельно вимісити, а потім відбити.
Зліпити невеликі кульки, обсмажити їх на великому вогні. Мета обсмажування – не довести до готовності, а отримати корочку, нехай навіть вони всередині залишаються сирими.
Перекласти їх у форму і запекти. Це займе десь 15 хвилин при 200 С.
Приготувати підливу. Часник розчавити, але так, щоб він тримав форму. Можна приплющити бічною стороною ножа.
Обсмажити його кілька хвилин, потім витягти, а в олію перекласти і обсмажити гриби, нарізані скибочками, а трохи пізніше додати подрібнену цибулю. Долити олію, що залишилася від обсмажування тефтелей, всипати борошно і підрум’янити її.
Потім влити воду, посолити і проварити кілька хвилин до загустіння підливи. Гарнірувати тефтелі можна відвареним рисом, картоплею.