Рецепт повітряного дріжджового тіста, яке виходить особливо пористим завдяки несподіваному компоненту в складі.
Інгредієнти
Опара:
- 10 г сухих дріжджів (або 30 г сирих)
- 0,5 склянки теплої води
- Столова ложка цукру
- Пара ложок борошна
Для основи:
- 1 кг пшеничного борошна
- 200 г вершкового масла
- 2 столові ложки рафінованої олії
- 2 столові ложки горілки
- 3 столові ложки сметани
- 2 яйця
- Півтора склянки молока
- півсклянки цукру
- Чайна ложка солі
Приготування
Для початку робимо опару: в теплій воді розводимо дріжджі і цукор. Потім всипаємо просіяне борошно, поки не вийде опара по консистенції сметани. Відставляємо сторону пінитися, бродити і підніматися.
Коли опара підійшла, в мисці побільше змішуємо яйця з цукром, потім з’єднуємо з опарою. Додаємо в суміш горілку, олію і розм’якшене вершкове масло, сметану, сіль. Добре перемішуємо.
Потім додаємо половину просіяного борошна і замішуємо.
Далі вливаємо підігріте (не гаряче) молоко тонкою цівкою. Борошно, що залишилося не додаємо поки, замішуємо тісто по консистенції густої сметани. Накриваємо миску рушником і даємо відпочити і піднятися протягом години.
Через годину обминаємо тісто, додаємо другу частину просіяного борошна і замішуємо м’яке, еластичне і легке тісто. Накриваємо рушником і знову залишаємо на годину підніматися.
Через годину тісто перетвориться в “хмару” і буде намагатися злетіти – таким легким і повітряним воно получилось. У цей момент вже можна обробляти його на частини і формувати пиріжки, булочки і будь-яку випічку.