Рецепт справжньої домашньої тушонки

Кулінарія

Приготувати тушонку самому не складно. Все, що Вам потрібно, це духовка і 500 – 700 грамова скляна тара.

Для приготування тушонки ми будемо використовувати тільки свіже і нежирне м’ясо. До нього, за бажанням, можна додати розтоплене свиняче сало, тільки не переборщіть. Наявності сала збільшить терміни зберігання продукту і доповнить його смак.

Перелік використовуваних продуктів:

  • Пів кілограма сала
  • Кілограм м’яса
  • Перець горошком – 5-6 штук на одну банку
  • Сіль – столова ложка
  • Лавровий лист – 1-2 штуки на банку.
  • За смаком – мелений перець

Спосіб приготування:

Перед використанням, ретельно промиваємо м’ясо і, потім, висушуємо його, скориставшись паперовими рушниками.

В першу чергу з м’яса видаляємо шкірку, якщо така є, а потім ріжемо його на великі шматки. Шматки повинні бути 6-7 сантиметрів завширшки. М’ясо перекладаємо в відповідний по глибині посуд, солимо, перчимо і дуже ретельно перемішуємо, щоб м’ясо просочилось усіма прянощами. Даємо м’ясу постояти протягом 60 хвилин.

В цей час підготуємо банки. Спочатку їх потрібно добре вимити, а потім і простерилізувати. Є багато методів стерилізації. Ось один з них. Чисті і сухі банки стерилізуємо за допомогою мікрохвильової печі протягом трьох хвилин.

Після стерилізації, на дно банки кладемо один-два лаврові листки, запашний перець, а потім і м’ясо. Не потрібно занадто щільно його трамбувати.

Шийка банок повинне бути вільне зверху на два-три сантиметри, щоб нічого не втекло.

У холодну духову шафу кладемо деко з водою і на них вкладаємо наші банки. Тару обов’язково накриваємо кришками, прибравши заздалегідь гумки.

Спочатку на духовці вибираємо режим 250 градусів і коли м’ясо почне кипіти, зменшуємо температурний режим до 150 градусів, щоб томилося.

В цей час, нарізаємо дрібно сало, перекладаємо на сковороду і розтоплюємо його на мінімальному вогні. Акуратно витягуємо банки з духовки, заливаємо м’ясо розтопленим салом, закатуємо і зберігаємо догори ногами під ковдрою, поки банки повністю не охолонуть.

Тушонку зберігаємо в холодильнику. Термін придатності – півроку. А головне, вона виходить неймовірно смачною і ароматною. Така тушонка доповнить будь-який приготовлений Вами гарнір. Також така закуска незамінна, якщо Ви їдете на дачу або порибалити.

Оцените статью
Добавить комментарий