Як правильно доглядати за кущами смородини після збору врожаю. Що слід зробити

Поради

Період плодоношення смородини складає близько 20-30 днів. Вже в середині липня починають з’являтися перші зрілі ягоди. Розрізняють червону, білу, та чорну смородину.

Кожен вид смородини відрізняється за смаком, та підходить для вживання у свіжому вигляді або для приготування різних страв. Це дуже корисний продукт, який містить багато корисних елементів. Щоб отримати гарний врожай смородини, необхідно правильно доглядати за нею.

Поливання смородини

Кожен сорт цієї культури потребує своєчасного та рясного поливу. Найбільше смородині необхідна волога на початку періоду вегетації. Якщо в цей час буде недостатньо вологи, то це може знизити якість врожаю. Але поливати кущі потрібно і після того, як буде зібраний врожай. Інакше нестача вологи негативно вплине на наступний врожай. Коли врожай буде зібраний, необхідно мінімум 2 рази полити кущі смородини. Це робиться в серпні та вересні. Якщо осінь буде засушливою, то в жовтні треба організувати ще один полив.

Підживлення смородини

У вересні або жовтні смородину потрібно підживити. Для цього використовується мінеральне та органічне добриво. Для приготування добрива слід взяти 10 кілограмів перегною або перепрілого компосту, 40 грамів хлористого калію та 100 грамів суперфосфату. Після внесення добрив необхідно рясно полити смородину. Використовувати азотні добрива восени не потрібно.

Обрізка смородини

Правильний догляд за смородиною передбачає проведення робіт з обрізки кущів та їх формування. Найкраще ці роботи виконувати восени.

Правильно сформований кущ має 10-15 пагонів різного віку. При цьому однорічних пагонів повинно бути на 2 або 3 більше, ніж старих пагонів. Гілки віком від 6 років слід обережно видалити та спалити за межами ділянки.

Одразу після збирання врожаю виконується обрізання. При цьому слід позбавитися усіх старих, сухих та пошкоджених гілок. Їх видаляють за допомогою гострого ножа.

Розмноження смородини

Смородина розмножується здерев’янілими живцями. Ці роботи проводяться у вересні або жовтні. Для розмноження необхідно за допомогою гострого ножа зрізати однорічний пагін до самої землі. Верхівку цього пагону слід зрізати. За довжиною живці не повинні перевищувати 20 см. Нижній зріз повинен бути зроблений під кутом 45 градусів. Верхній зріз повинен бути прямим. Його слід робити на 1 сантиметр вище останньої бруньки. Висаджування живців виконується під кутом 45 градусів. Між окремими живцями повинна бути відстань понад 10 сантиметрів. Ґрунт готується з розкладеного торфу, що змішується з річним піском в однакових пропорціях. При висаджуванні над землею слід залишити 2 бруньки. До початку зими деякі живці зможуть вкоренитися. При цьому деякі з них можна буде вже пересадити на постійне місце. Відводки, які прикопуються навесні, слід в осінні місяці відокремити від куща та висадити на постійне місце.

Обробка смородини

Не слід забувати, що на врожай можуть негативно вплинути шкідники та захворювання. Тому після плодоношення слід обробити смородину актелликами, додержуючись інструкції з використання. Ці засоби дозволяють ефективно боротися зі шкідниками. Коли буде проведене санітарне видалення старих та хворих пагонів, проводиться обробка кущів карбофосом або бордоською рідиною.

Оцените статью
Добавить комментарий