Використання йоду для лікування огірків від борошнистої роси та помідори від фітофтори

Поради

Городники часто використовують йод для обробки овочевих культур. Цей елемент можна використовувати для боротьби з борошнистою росою та фітофторою.

Йод буде корисним для будь-яких рослин. Бажано підживлювати рослини йодом, коли вони починають цвісти та зав’язувати плоди.

Овочеві культури, які потребують підживлення йодом:

  • цибуля;
  • полуниця;
  • гарбузові культури;
  • картопля;
  • томати;
  • соняшник;
  • буряки;
  • кукурудза;
  • баклажани;
  • капустяні культури;
  • зелень та трави.

За допомогою йоду виконується обробка насіння та розсади.

Ознаки того, що у рослин дефіцит йоду:

  • колір плодів та їх розмір відрізняються від характеристик сорту;
  • загнивання зав’язі;
  • плоди починають погано зав’язуватися;
  • плодоношення доволі слабке або взагалі відсутнє;
  • стебло має блідий колір;
  • ураження рослин грибковими хворобами або нематодами.

При наявності цих ознак слід скористатися 5% розчином йоду. У 1 літрі води необхідно розчинити 3-5 крапель розчину йоду та залишити на кілька годин. Після цього цим засобом можна обробляти рослини.

Для обробки картоплі слід 2 мл настойки йоду розвести у 10 л води. Цим засобом картопля обприскується перед тим, як вона буде висаджена в ґрунт.

Також підживлення йодом використовується для розсади капусти, томатів, огірків, перцю та баклажанів. Для приготування розчину необхідно 3 краплі настойки йоду розчинити у 3 літрах води. Цим засобом слід поливати овочеві культури під стебло. Така обробка сприяє швидкому та повноцінному росту рослин та покращує їх колір.

Оцените статью
Добавить комментарий