Не думаю, що когось здивую рецептом. Просто ділюся. Буду вдячна, якщо залишите в коментарях свої відгуки та поділіться в відповідь своїми рецептами цього популярного салату.
Необхідні продукти:
- Оселедець солоний – 1 шт.
- Скумбрія копчена – 1/5 шт.
- Картопля відварна – 4 шт.
- Буряк відварений – 2 шт.
- Морква відварна – 1 шт.
- Варені яйця – 4 шт.
- Цибуля – 1 шт.
Для маринаду:
- Лимонний сік – 2 ст.л.
- Сіль -1/3 ч.л.
- Цукор – 1 ч.л.
- Вода – 2 ст.л.
Для заправки:
- Майонез – 4-5 ст.л.
Перше, що я роблю – мариную цибулю. Для цього нарізаю її дрібно, викладаю в глибоку тарілку, додаю сіль, цукор, лимонний сік (або яблучний оцет) і воду. Перемішую і залишаю хвилин на 15-20. З маринованою цибулею нам цей салат здається смачнішим.
Овочі я заздалегідь відварила і остудила. Моркву, картоплю і буряк.
Натираю овочі на тертці. Тертку беру середню. Але тут не дуже важливо – можна і на дрібній натерти – тоді салат ніжніше вийде.
Щоб легко відмити руки після буряка, змащую їх попередньо олією. Потім мию теплою водою – і все чисто))
Збирати салат можна в одній формі. Але я зазвичай готую оселедець під шубою порційно. Дуже зручно подавати і красиво виходить.
На дно викладаю картоплю. Можна дно форми змастити майонезом.
Другий шар – оселедець. Нарізаю його на невеликі кубики і ретельно прибираю всі кістки. Оселедець для цього салату я солю сама.
Далі – майонез. У мене домашній, але цілком можна і магазинний взяти. Наступний шар – маринована цибуля. Рідину я, звичайно ж, злила.
А тепер не зовсім звичайний інгредієнт для цього салату – копчена скумбрія. Її потрібно зовсім трохи (разів в 5 менше, ніж оселедця).
Далі морква й знову трохи майонезу.
Верхній шар – буряк і ще майонез. Прикрашаю салат вареними яйцями. Білки відділяю від жовтків. Білки натираю на грубій терці, жовтки – на дрібній. Можна додати яйця не зверху, а в один з шарів – так теж смачно.
Накриваю салат харчовою плівкою і ставлю в холодильник. Але, звичайно, можна і відразу подавати.